Q

QANON

Jeg så nylig en debatt fra universitetet i Oxford. Handlet om «No plattforming». Om hvorvidt det er riktig å hindre personer med ekstreme og skadelige meninger en plattform å uttale seg på.

Jeg endte stort sett opp med å være enig med siden som ikke ville tillate dette. Et av de argumentene som var særlig overbevisende er at først når vi kan snakke med folk, kan vi motbevise dem. Og forbyr vi enkelte meninger, vil de fortsette i det skjulte. – Jeg håper de har rett.

Bevegelsen QAnon har vokst til en stor følgerbase, omfanget er stort, men tallene er uklare. Spesielt skremmende, synes jeg, er at Donald Trump og kongresskvinne Marjorie Taylor Greene har uttrykt støtte til bevegelsen.

Jeg er ikke redd for at folk skal ha ulike meninger, men jeg er redd for måten diskusjonene foregår på i dette nettverket. Det uttrykkes så stor mistro til systemet, og mange av påstandene kan være vanskelige å motbevise, da denne mistroen ligger så sentralt i bevegelsen.

Hva er det QAnon mener?

QAnon tilhengere er med i det de ser på som en skjult krig mellom det gode og det onde, hvor de er på den gode siden. De følger med på «Q», som sender ut kryptiske meldinger på forum om hva som foregår bak kulissene i kampen mot en satanistisk og ondskapsfull elite som styrer et korrupt samfunn. I følge noen av dem er John F. Kennedy Jr. er i live, i form av «Q». Donald Trump er en vikig «hovedfigur», som har makt og kjemper for rettferdighet. – Donald Trump får mye støtte av QAnon tilhengere. Hvorvidt han selv tror på disse konspirasjonsteoriene, eller utnytter situasjonen fordi de støtter han, er uklart. – Han han i hvert fall ikke vært en motkraft.

Sentralt i QAnon er at amerikanske eliter er satanister som og ofrer og utnytter barn for å bruke stoffer av deres blod til å holde seg unge. Eksempler på personer de mener er med her er Hilary Clinton, J-Lo, Barack Obama, George Bush og Ellen Degeneres.

Det er imidlertid mange konspirasjonsteorier som florerer i QAnon nettverket. Etter mars i 2020 når korona-pandemien førte til lock-down i store deler av verden, har QAnon vokst betydelig, og en fremtredende konspirasjonsteori er at koronapandemien er en bløff. Noen tror også at den er utviklet for å utrydde disse pedofile satanistene. Det finnes mange flere konspirasjonsteorier som er betrodde i QAnon-nettverket, blant annet at 9/11 er en inside-job, at det er holdt tilbake kreft-kurer og mindre omfattende teorier som at Michelle Obama er en mann

Tiltroen til Q er nesten religiøs, og når noe blir motbevist er det i følge en reporter(Kledd i rødt i videoen) flere av disse «troende» som ikke bryr seg om disse bevisene og heller velger å ha tillit til «Q».

Følgerne oppmuntres til å konvertere venner og familie inn i dette som mange kaller en kult, QAnon. Dette kaller de for «red-pilling», tatt fra filmen the Matrix.

Hvorfor får slike verdenssyn fotfeste?

Hvorfor har vi så vidt forskjellige forståelser av virkeligheten, og hvorfor blir vi ikke enige?

For folk som har svak tillit til dagens samfunn, og som leter etter svar kan retorikken om mistillit til maktene og håpet om forandring , som spiller på sinne og avsky appellere sterkt.

Særlig fra mars 2020 har oppmerksomheten og følgerne til bevegelsen blusset sterkt opp. Mange så etter svar på det som skjedde etter lockdown og store negative forandringer i livene sine, samtidig som de også har vært mer foran skjerm.

Det starter ofte med dempede budskap som kan appellere til folk i ulike deler av samfunnet, av ulike grunner. Dette fører til at flere tror på bruddstykker av den overordnede konspirasjonsteorien.

Store plattform-selskaper, spesielt facebook og youtube har blitt kritisert for det som kalles «the rabbit-hole-effect». Det er når algoritmene leder en til mer og mer ekstremt innhold.

Dette er også relatert til det vi kaller for «ekkokamre» – som vi har lært om i dette faget, digital markedsføring. Algoritmer filtrerer basert på det som skaper mest liker-klikk. Det er stort sett ting vi allerede har vist interesse for, eller som er sannsynlighet for at vi vil ha interesse for basert på andre interesser. Slik holder plattformene oss interesserte i å fortsette aktiviteten inne på dem, slik at de kan samle inn mer data, og vise flere reklamer.

En kan særlig se for seg at når en allerede trer en fot innenfor slike nettverk som QAnon, og begynner å lure på om dette virkelig kan være sant, for deretter å få opp svært mye mer innhold av lik form, som mange ganger «bekrefter» det vi mistenker, så vil man få en større overbevisning om at man har den riktige oppfatningen.

Jitarth Jadeja var medlem av QAnon i to år, og sier han hadde vært overlyklig den gang for ting han normalt sett ville ha sett på som fryktelig. Han påstår at det er mulig å «bring back» tilhengere av QAnon, men at det må starte med forståelse og empati som er ikke-dømmende og lar de beholde verdigheten sin. Han sier at han selv føler dyp skyld for å ha delt meninger han hadde med faren sin.

https://www.youtube.com/watch?v=hOkKkH23pi4

https://www.youtube.com/watch?v=u8Gd9MJsnnE

https://www.youtube.com/watch?v=VGrfN3v5JL8

https://resett.no/2020/11/03/faktisk-no-dette-er-qanon-i-norge/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Én kommentar

  1. Veldig mye spennende i dette innlegget, og du skriver nok en gang veldig godt. Men jeg som leser brukte ganske lang tid på å forstå hva du snakket om, ettersom «Q» og hva det er, ble presentert litt sent i innlegget. Det er mye interessante konspirasjonsteorier, men kanskje hadde det blitt enda bedre om du flettet inn filterbobler og ekkokammere, i stedet for mot slutten av innlegget? For her ble det litt mange utsagn, dog god refleksjon, men litt lite forankring til fag.

    «Noen tror også at den er utviklet for å utrydde disse pedofile satanistene» er muligens også en litt hard setning, og uten en quote eller annen formulering, så er det litt vanskelig å tyde om det er du som beskriver «disse» som «pedofile satanistene», eller Q.

    Hvis du får mer litt mer referanser og litt kobling i teksten, så tror jeg dette blir veldig bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *