https://www.flickr.com/photos/127061575@N05/14990187035/in/photolist-2GTRw7-9bgR4u-9bdGQt-27Fkfgc-Mx2FSD-dEGPJz-2GPwuR-zy7SY-8JVLGo-26cMHWf-HCzbLs-374XVm-ZgRBwU-2cYVZ4F-23KQXQC-SUUdsf-Qs6qnP-tkhs9a-2hrwAWt-dx37GG-7edCag-2iK24ww-adrxxQ-dc1dWg-2cwCgeA-7hQct-PYExmk-P19cfo-oQCCmB-7JWbxE-J2qvqR-69EHhD-dwWC1z-9iBzjo-dYvsJt-6DbeGU-29EKjcJ-5NrLV1-Rfd6BL-5NrLWq-9iTVHw-4GDMps-RhRLHV-5YTCVr-RfdcK7-RhRNvc-Rfd8QJ-Rfdc6S-Rfd89U-RfdbxN

KI = minimalisme?

AR/VR-teknologi og automatisering som kunstig intelligens tillater vil gjøre oss mer minimalistiske. Hvis du vil høre bakgrunnen for denne påstanden, les videre!

Men først. Oppgaven for dette blogginnlegget er å skrive om kunstig intelligens sin påvirkning av samfunnet. Det var vanskelig å finne ut hva jeg skulle skrive om. Temaet er så stort, mulighetene er så mange, og å forutsi utfallene er vanskelig. For ikke tankegangen om «hva vet vel jeg?». Likevel fikserte tankene mine på et tema, gjerne fortsett å les.

Motkraften til påstanden min er at jeg mener generelle, masseproduserte varer, bare vil bli billigere. Det er fordi mye vil bli automatisert og utført av kunstig intelligens, og vi vil ikke lenger trenge å bruke like mye menneskelig intelligens og ressurser i arbeidsoppgaver.

Men kunstig intelligens gir også mange drivkrafter til at vi blir minimalistiske. Ikke minst tror jeg at vårt bærekraftfokus, og minimalismens fremvekst, vil være med å styre utviklingen.

Telefonen vår er en liten og kraftig maskin som vi har erstattet mye av det vi før trengte egne ting til. Klokker, timere, kameraer. Vi skriver ting digitalt, shopper på nett, og mye som før var rundt oss, finner vi på skjermen. Denne utviklingen tror jeg vil fortsette. AR- og VR- teknologi vil tillate oss å eie flere ting virituelt, uten at vi trenger å «ha» det. Kanskje vi ikke lenger vil ha en TV i stua i fremtiden.

Den andre drivkraften er at det vil bli foretrukket å leie fremfor å eie. Både av praktiske og økonomiske årsaker. Arne Krokan fortalte oss i forelesning at IKEA leier ut barnemøbler. Selvkjørende biler er en realitet, og er til og med tatt i bruk på noen arenaer. Det kommer fler og fler tjenester hvor man kan leie klær over å eie dem. Når sistnevnte blir billigere, fordi maskiner tar seg av transaksjonskostnadene, vil fordelene langt overgå de ved å selv eie kjoler og skjørt som bor i skapet. Hva har disse tingene til felles? Alle «tingene» er ting vi ikke bruker på fulltid. Ting som ikke blir utnyttet til sitt potensiale eller sin levetid. Og at vi snart vil foretrekke å eie slike type ting, over å kjøpe dem – tror jeg, takket være kunstig intelligens, vil skje i nær fremtid.

Jeg tror vi vil bli utsatt for større fristelser om å «ha». Markedsføringsmulighetene ser ut til å bli utrolig spennende, kanskje også skremmende. Spørsmålet blir kanskje – hva vil friste mest?

Og hvordan tror du kunstig intelligens vil påvirke, eller påvirker, samfunnet?

Bilder fra:

www.indulgemedia.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

2 kommentarer

  1. Veldig interessante ting du tar opp i dette innlegget! Hvis du hadde brukt noen referanser som enten underbygger eller motsier det du snakker om, så ville det vært veldig spennende. Dette blir derfor mer et personlig refleksjonsinnlegg, enn et faglig innlegg. Du kan eventuelt flytte innlegget til en annen kategori, eller se om du finner noen artikler eller kilder som du kan trekke inn her. For utgangspunktet er så bra, og jeg skulle gjerne likt å lese mer 😀

    1. Takk for tilbakemelding! Er absolutt helt enig i det du skriver! Merker at noen innlegg blir mer «hasteinnlegg» enn andre. I tillegg merker jeg at innsats og følgende også prestasjonen synker når det blir større og mindre konkrete temaer. Jeg skal absolutt vurdere å lage en ny kategori, og også forbedre noen innlegg etter hvert! Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *